Juwelen, beelden, vazen, ontwerptekeningen, foto’s, inventarissen,…: de Koning Boudewijnstichting heeft een uitzonderlijke collectie meesterwerken kunnen aankopen van Philippe Wolfers (1858-1929), topontwerper van de art nouveau, en zijn zoon Marcel (1886-1976), beeldhouwer en lakkunstenaar. Het is een selectie van de beste stukken die Philippe en Marcel Wolfers, stuwende artistieke krachten van het huis Wolfers Frères, hun leven lang hebben gekoesterd en waarvan zij geen afstand deden.
Het uitzonderlijke aan deze aankoop is, naast de kwaliteit van de werken, ook het opmerkelijk traject dat de aankoop mogelijk maakte. De goede relaties die de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis door de jaren heen met de familie Wolfers heeft opgebouwd, zijn cruciaal geweest. De Musea kon hiervoor rekenen op een belangrijke faciliterende en ondersteunende rol van de Stichting. Dit hield onder meer in een aankoop uit de collectie Wolfers en het in veiligheid stellen van stukken na het overlijden van Claire-Nelly Wolfers.
Deze samenwerking leidde tot een buitengewone partnerschap van drie actoren: de familie, die alle vrijheid gaf om voor deze aankoop de bijzonderste stukken te kiezen, de Musea met hun diepgaande expertise, en de Koning Boudewijnstichting, die als missie heeft belangrijk erfgoed te bewaren en te beschermen.
Het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting bundelde voor deze aankoop haar krachten met meerdere mecenaatsfondsen, die ze eveneens beheert: het Fonds Christian Bauwens, het Fonds Braet-Buys-Bartholemus en het Fonds Marcel Van Rooy.
De nieuwe aankoop omvat acht unieke juwelen (exemplaires uniques), drie beeldhouwwerken, een schilderij, dertien siervoorwerpen en 129 ontwerptekeningen. Daarnaast schenkt de familie een aanzienlijk archief, dat een belangrijke bron vormt voor de studie van het oeuvre van beide kunstenaars.
Door de verwerving blijft dit unieke familiale patrimonium samen en voor iedereen toegankelijk in eigen land. Het grootste deel van de aankoop zal vanaf 29 november te bewonderen zijn in de gereconstrueerde 'winkel Wolfers' in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (Jubelpark).