Op 27 oktober ging in Namen het nieuwe “Computer Museum NAM-IP” open. Het museum heeft als opdracht vier baanbrekende informaticacollecties in de kijker te plaatsen die werden toevertrouwd aan de Koning Boudewijnstichting.
Het gaat meer bepaald om:
het Unisys Computer Museum Belgium in Brussel, opgericht door Jacques Laffut,
het voormalige Bull Museum in Grimbergen, overgedragen dankzij de tussenkomst van Gilbert Nathan,
rekensystemen van Jacques Lemaire in Wezembeek-Oppem, geschonken door zijn weduwe, Bernadette Lemaire-Faure,
de collectie Informatica & Bijbel van Maredsous, samengesteld door Ferdinand Poswick en Yolande Juste.
In 2013 werd er binnen de Koning Boudewijnstichting een fonds 'Baanbrekende informatica in België' opgericht, om deze collecties te bewaren en op die manier de herinnering aan de prille beginperiode van de informatica in België levend te houden.
Het museum NAM-IP (Numerical Artefacts Museum – Baanbrekende informatica in België) stelt deze collecties pioniersinformatica voor in Salzinnes. Elk van de vier collecties belicht een specifiek aspect van de geschiedenis van de informatica en haar maatschappelijke impact.
We citeren hier onder meer het Bull-model van de eerste Bancontact die in België geïnstalleerd werd, de enorme diversiteit aan manuele, mechanische, elektrische en later elektronische rekenmachines uit de Collectie Jacques Lemaire, de bijzonder rijke Collectie “Informatica & Bijbel” en de Hollerith tabelleermachine (1897), beschermd door de Federatie Wallonië-Brussel. Een chronologische tabel biedt een overzicht van de algemene geschiedenis van de informatica, met bijzondere aandacht voor de Belgische bijdragen op dat vlak.
Praktische informatie
Het museum is van dinsdag tot vrijdag geopend van 10 u tot 16 u, en van april tot oktober ook op de eerste zaterdag van de maand van 10 u tot 17 u. Geleide bezoeken kunnen op aanvraag : zowel individueel, als voor scholen of groepen.
NAM-IP asbl – Rue Henri Blès, 192A – B5000 Namur
Tel: +32 81346499 [email protected]