Met de armband Chauve-Souris et Pavots kocht het Fonds Braet-Buys-Barthomomeus een uniek stuk Belgisch erfgoed aan. Niet alleen omwille van de artistieke kwaliteit, maar ook omdat er slechts weinig juwelen van Wolfers bewaard zijn gebleven. Dat ook de ontwerptekening van dit stuk nog bestaat, maakt het extra bijzonder.
Op basis van de informatie op de ontwerptekening werd de armband op 28 november 1898 ontworpen. De armband is aan de achterzijde gesigneerd met PW, en de banderol Ex. Unique
Dankzij unieke juweelcreaties als deze armband wordt Philippe Wolfers tot de belangrijkste Belgische art-nouveaukunstenaars gerekend. Aangezien deze exemplaires uniques vooral als promotiestunt voor de meer betaalbare creaties van de firma Wolfers Frères, waarvan Philippe artistiek directeur was, werden ingezet, werden deze peperdure juwelen na enkele tentoonstellingen vaak gedemonteerd. Daardoor zijn de juwelen erg zeldzaam. Bovendien creëerde Wolfers in zijn hele carrière slechts twee armbanden, en is het onzeker of de andere bewaard is gebleven.
De armband is uitgewerkt als een precieuze miniatuursculptuur. Zoals steeds bij Wolfers is de symboliek erg leesbaar: de ritmisch achter elkaar geplaatste vleermuizen verwijzen naar de nacht en de papavers, waarvan opium wordt gewonnen, symboliseren de slaap.
De armband wordt in bewaring gegeven aan de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel.