Sinds drie jaar restaureert het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) acht polychrome stenen beelden die vroeger het portaal van het Brusselse Stadhuis verfraaiden. Afgelopen zomer verhuisde het voorlaatste paar naar het Museum van de Stad Brussel, waar het ensemble momenteel tentoongesteld wordt. Het laatste paar vond op zijn beurt een onderkomen in de ateliers van het KIK.
Rond 1850 werden de acht 13de-eeuwse beeldjes van het portaal verwijderd en vervangen door kopieën, naar aanleiding van de grondige restauratie van het Brusselse Stadhuis. Ze waren flink beschadigd door weer en wind, en door niet altijd even gelukkige “aanpassingswerken”. Vandaag komen ze dankzij het KIK en de Stichting in aanmerking voor een ambitieus restauratieprogramma. Het project werd in 2013 immers de laureaat van het Fonds René en Karin Jonckheere, dat beheerd wordt door de Stichting. Dit Fonds ondersteunt de bewaring en de restauratie van kunstwerken die de Europese dimensie van Brussel in de verf zetten.
Er is weinig bekend over de ontstaansgeschiedenis van deze werken, die tot het Brusselse culturele erfgoed behoren, maar ze worden toegeschreven aan de meester van het retabel van Hakendover (Vlaams-Brabant). De reiniging en de grondige analyse van deze historisch en artistiek waardevolle beelden bieden enig inzicht in de technieken die de beeldhouwers hanteerden in de middeleeuwen, “het gouden tijdperk van de beeldhouwkunst”.
Het KIK en het Museum van de Stad behaalden onlangs ook de fotografieprijs van de Stichting, met een foto van restauratrice Camille De Clercq, die volop één van de profeten aan het retoucheren is. Ze beslisten om de gewonnen geldprijs volledig te besteden aan het aangevatte restauratieproject. Afgelopen zomer werden er trouwens ook themabezoeken georganiseerd aan het Museum, om de profeten en hun verjongingskuur te laten (her)ontdekken aan het publiek.
Over het Fonds René en Karin Jonckheere: dit Fonds ondersteunt de bewaring en de restauratie van kunstwerken die de Europese dimensie van Brussel in de verf zetten.