Heilige Ursula

Dit beeldje van messing, aangekocht door het Fonds Pierre-François Tilmon, is waarschijnlijk het werk van een kunstenaar uit de omgeving van Dinant rond het eind van de 17de eeuw. De stad aan de Maas had een internationale reputatie opgebouwd dankzij haar geavanceerde productie van geelkoper of messing (een legering van koper en zink) in haar talrijke geelgieterijen. De term ‘dinanderie’, die voor het eerst vermeld wordt in een archiefstuk uit 1389, is trouwens afgeleid van de naam van de stad.

Deze vrouwenfiguur getuigt van een aloude vakkennis. De mantel met sterren en de sluier die de haren bedekt doen denken aan de mariale iconografie, meer in het bijzonder die van de Vrouw van de Apocalyps uit de Openbaring van Johannes (12:1): ‘Er verscheen in de hemel een indrukwekkend teken: een vrouw, bekleed met de zon, met de maan onder haar voeten en een krans van twaalf sterren op haar hoofd.’ Enkele details die in de 19de eeuw werden toegevoegd – de kroon, palm en pijl – zijn attributen van de heilige Ursula. De iconografie van het beeld is dus in de loop van de eeuwen veranderd. Het leven van de heilige Ursula wordt verteld in de Legenda aurea van Jacobus de Voragine. Volgens de 13de-eeuwse auteur zou de Bretonse prinses tijdens het beleg van Keulen door de Hunnen gemarteld zijn en met pijlen doorzeefd nadat ze geweigerd had te trouwen met hun leider Attila.

Deze statuette versierde waarschijnlijk een liturgisch meubel (een paaskandelaar of een lutrijn bijvoorbeeld). Het is een buitengewoon welkome aanvulling voor de dinanderiecollectie van het Musée provincial des Arts anciens du Namurois – Trésor d’Oignies (TreM.a).

Meer info over het Fonds Pierre François Tilmon

Type: 
Sculptuur
Material / technique: 
Gegoten messing
Dimensions: 
hoogte : 32,5 cm
Type of acquisition: 
Aankoop Fonds Pierre-François Tilmon
Year of acquisition: 
2011
Depository institution: 
Musée provincial des Arts anciens du Namurois – Trésor d’Oignies (TreM.a), Namen