Servieswerk in faience gepresenteerd in Freÿr

21 maart 2013

De collectie Braun-van den Corput, een exemplarische verzameling van Brusselse en Europese faience die de Koning Boudewijnstichting verwierf dankzij het Fonds Léon Courtin-Marcelle Bouché, is vanaf 1 april te bezichtigen in het kasteel van Freÿr.

De collectie bestaat uit een vijftigtal stukken en vormt een zeer coherent geheel van terrines, serviesgoed en trompe-l’oeils uit verschillende Europese centra van de 18de eeuw, met de nadruk op Brussels aardewerk. Daarnaast telt de verzameling ook een aantal bevallige sierstukken uit de 19de eeuw.

Het ensemble getuigt van de evolutie van de tafelcultuur in de 18de eeuw. Uitgebreide diners met meerdere gangen vereisten het nodige tafelgerei. Bij iedere gang werden schotels op tafel geschikt zodat de gasten zichzelf konden bedienen. Ze werden vergezeld door terrines in naturalistische vormen die de passie van 18de-eeuwse vorsten en aristocraten voor de jacht en het buitenleven verraden. Vanaf het midden van de 18de eeuw probeerden porselein- en faiencefabrikanten elkaar de loef af te steken in de vindingrijkheid waarmee ze de jachtbuit en het leven op de boerderij opriepen. Ook de terrines ontkwamen niet aan de trompe-l’oeilrage: er zijn er in de vorm van dieren, groente en fruit. Het raffinement en de vakbekwaamheid van de ambachtslieden blijken uit de meesterwerken van de collectie, waaronder een prachtige terrine in de vorm van een kalkoen.

Deze trompe-l’oeilstukken getuigen ook van een tafelkunst die betaalbaarder en minder exclusief was geworden. Ze waren bedoeld om gerechten te presenteren, maar ook om de tafel op te fleuren. De manufacturen daagden elkaar uit in het verzinnen van creatieve vormen: eenden, kolen, asperges, meloenen, etc. brachten de tafelgasten in vervoering.

De verzameling werd in de loop van de 19de eeuw samengesteld en van generatie op generatie overgedragen. Dankzij de Stichting en het Fonds Léon Courtin-Marcelle Bouché werd dit bijzondere ensemble voor de komende generaties bewaard. Het is nu ondergebracht in het majestueuze kasteel van Freÿr, het gedroomde decor voor een dergelijk ensemble. Sinds vijf jaar kan het domein van Freÿr rekenen op een ander mecenaatsfonds van de Koning Boudewijnstichting, het Fonds Laubespin–Lagarde, om initiatieven die het voortbestaan ervan verzekeren te ondersteunen. Dit Fonds heeft ook de inrichting op zich genomen van de ruimte waar de collectie gepresenteerd wordt. Twee mecenaatsfondsen hebben dus de handen in elkaar geslagen om een unieke collectie in stand te houden en voor het publiek toegankelijk te maken.

Er werd eveneens een publicatie uitgegeven over de collectie Braun-van den Corput.

Adres:
Freÿr 12
B-5540 Hastière, België

Bezoekuren:
Van 1 april tem 15 november: in de weekends en op feestdagen van 11u tot 17u
Van 1 juli tem 31 aug: van dinsdag tot vrijdag van 11u tot 17u (maandag gesloten)