Bloemen in een vaas

Dit bloemstilleven van Judith Leyster, een gerenommeerde kunstenares uit de Nederlandse Gouden Eeuw, is het pronkstuk uit de collectie Luck-von der Ohe. Deze verzameling werd aan de Koning Boudewijnstichting geschonken en telt zo'n 250 kunstwerken uit de 16e tot de 19e eeuw. Het bloemstilleven werd in bruikleen gegeven aan het museum Snijders&Rockoxhuis in Antwerpen, waar het de collectie schilderijen uit de 17e eeuw aanvult.

Een uitzonderlijke kunstenaar in het spoor van Frans Hals

Judith Leyster (1609-1660) is een van de beroemdste vrouwelijke schilders van de 17e eeuw. Haar figuurstukken en genrestukken, die ze schilderde met een losse penseelvoering die doet denken aan de stijl van Frans Hals, kenden een groot succes. Dit prachtige stilleven met bloemen (1654) is het enige gekende bloemstilleven van Judith Leyster. De waarde ligt zowel in de kwaliteit van de uitvoering als in de zeldzaamheid. Judith Leyster werd als eerste vrouw door een schildersgilde erkend als ‘meesterschilder’. Op 22-jarige leeftijd werd ze lid van de prestigieuze Sint-Lucasgilde in Haarlem (Nederland). Van de periode na 1636, het jaar dat ze huwde met schilder Jan Miense Molenaer, zijn er slechts een paar werken bekend. Ze signeerde haar werken sindsdien ook met de naam van haar echtgenoot, Judith Molenaer, zoals hier het geval is.

Restauratie en onderzoek

Recent was dit stilleven een van de topstukken van de tentoonstelling 'Ingenious Women. Women Artists and their Companions' in Hamburg. Daarna onderging het een grondige restauratie en werd het onderzocht in het kader van een postdoctoraal onderzoek naar de materialen en technieken die vrouwelijke schilders gebruikten in de 17e eeuw. Dankzij een samenwerking met de KU Leuven en de Universiteit van Antwerpen werden de materialen en chemische componenten van het werk geïdentificeerd. De analyse onthulde ook nieuwe inzichten dankzij het gebruik van een MA-XRF scanner. Zo blijkt dat de oorspronkelijke compositie er licht anders uit zag: op de achtergrond stond een nis en de schelp en vlinder die wie aan de voet van de vaas zien, waren appels . Dankzij deze studie kunnen krijgen w e een beter inzicht in de technische en creatieve keuzes van Judith Leyster.

Toegankelijk voor iedereen

In 2022 schonk Renate Luck - von der Ohe de collectie die ze gedurende 35 jaar samen met haar echtgenoot had verzameld Het topstuk uit de collectie, dit bloemstilleven van Judith Leyster, werd door de Koning Boudewijnstichting toevertrouwd aan het Snijders&Rockoxhuis in Antwerpen. Daar vult dit unieke werk de collectie schilderijen uit de 17e eeuw aan en is het nu beschikbaar voor iedereen.

Dimensions: 
70 cm x 52 cm
Type of acquisition: 
Schenking van Renate Luck – von der Ohe (Fonds Hanns en Renate Luck - von der Ohe)
Year of acquisition: 
2022