Michel Demoortel was een groot liefhebber van kunst in al haar vormen, maar hij had een bijzondere voorliefde voor wandtapijten afkomstig uit Edingen (Enghien), de stad waaraan hij zijn hart had verpand.
Tussen 2007 en 2009 schonk hij de Koning Boudewijnstichting vier opmerkelijke wandtapijten die nog het merkteken van de stad Edingen en/of de wever dragen, om tentoon te stellen in Huis Jonathas in Edingen: Hercules doodt de draak voor de tuin der Hesperiden (2007), Valkenjacht in een woudlandschap (2008), Woudlandschap met reigers (2009) en Woudlandschap met Cephalus en Procris (2009).
Om de blijvende bescherming van de wandtapijten te garanderen, richtte Michel Demoortel in 2007 ook een Fonds op binnen de Koning Boudewijnstichting, dat naar hem genoemd is. Het Fonds is erop gericht het architecturale, artistieke en culturele erfgoed van Edingen, en dan met name de wandtapijten, te vrijwaren en te behouden.
Maar daar hield de filantroop het niet bij! In 2021 schonk hij ook zijn collectie medailles en bas-reliëfs aan de Koning Boudewijnstichting. Kenmerkend voor die collectie zijn het aantal stuks (1946 referenties), maar vooral ook het eclecticisme. Een speciale vermelding gaat naar de fraaie serie portretten van Belgische vorsten. Bovendien bevat de collectie een reeks van een veertigtal medailles met portretten van vrouwen, die in het interbellum nochtans zeer zelden werden afgebeeld. Een tiental grote bronzen biedt tot slot meer inzicht in de verschillende technieken die de medaillemakers tot 1960 gebruikten. Deze collectie is ondergebracht het Cabinet des Médailles in Namen en kan daar geraadpleegd worden.
Michel Demoortel overleed op 22 april 2024. Na zijn dood liet hij nog meer kostbare objecten na aan de Koning Boudewijnstichting.
Twee daarvan zijn bronzen sculpturen: Les Saisons viriles (1923) van Victor Rousseau, en Farandole (1916), toegeschreven aan Philippe Wolfers. Farandole werd in slechts vijf exemplaren gemaakt. Dit exemplaar bewaarde de kunstenaar in zijn eigen collectie. Een marmeren versie van dit model was op de Wereldtentoonstelling van 1935 in Brussel te zien, waar het een plaats had op het plateau van een tafelmiddenstuk van Wolfers, gerealiseerd in verguld zilver en marmer. Deze twee schitterende sculpturen zullen in depot geplaatst worden bij het Museum Kunst & Geschiedenis in Brussel.
Michel Demoortel was een verwoed verzamelaar, en zijn collectie telt nog heel wat andere kunstenaars: Jean Delville, Anto Carte, Leon Devos, Eugène Laermans, Walter Sauer, Léon Frédéric ...
De Koning Boudewijnstichting onderzoekt de beste manier om al die werken in de nabije toekomst aan het grote publiek te presenteren. Dat is immers wat Michel Demoortel gewild zou hebben!