Twee krukjes

Deze constructivistische stoelen werden in de jaren 1930 ontworpen door Huib Hoste. Dankzij het Fonds Marie Jeanne Dauchy, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting, werden ze aangekocht en toegevoegd aan de collectie van het Design Museum Brussels.

Een unieke modernistische stijl

Deze constructivistische stoelen zijn in zeer goede staat en zijn typerend voor de creaties van Huib Hoste (1881-1957) in de jaren 1930. Hostes functionele stijl schemert duidelijk door in de lijnen en het design van de bankjes, die hij oorspronkelijk ontwierp voor een woning in Gent. De sobere architecturale structuur van de bankjes uit gelakt hout wordt onderbroken door verfijnde details, zoals de verzonken elementen die ook terug te vinden zijn in andere meubels van Hoste, en het verticale kruis aan de voorkant.

De meubels van Hoste

Hoste was een visionair kunstenaar met internationale faam, die bekend was om zijn rationalistische architecturale ontwerpen. Hij ontwierp ook interieurs en meubilair, en richtte zelfs het bedrijf Hoste-Furniture op voor de productie van zijn strakke, functionele meubels. De radicale eenvoud van zijn creaties past perfect bij de soberheid van vernikkeld metaal of gelakt hout, en contrasteert met de kostbare materialen die hij soms gebruikt, zoals exotisch bubingahout of zijde. Hoste werkte in de loop van zijn carrière voor tal van prestigieuze klanten, waaronder Hotel Noordzee in Knokke.

Kind van zijn tijd en pionier

Huib Hoste wordt beschouwd als de belangrijkste figuur van de Belgische avant-garde. Met zijn ontwerpen en projecten als architect, stedenbouwkundige en ontwerper groeide hij uit tot een sleutelfiguur van de modernistische beweging. Na zijn opleiding aan de Universiteit Gent emigreerde hij tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Nederland, waar zijn stijl een radicale evolutie doormaakte tijdens zijn studies aan de Amsterdamse School. Dankzij zijn band met figuren als de architect Jacobus Johannes Pieter Oud en de schilders Piet Mondriaan en Theo van Doesburg sloeg hij definitief de weg in van de moderne, progressieve en avant-gardistische architectuur. Nadat hij in 1918 terugkeerde naar België legde hij zich toe op 'kubistische' architecturale ontwerpen volgens het principe van de functionele standaardisatie. In 1928 stond hij mee aan de wieg van de Congrès Internationaux d'Architecture Moderne (CIAM), een platform dat werd opgericht op initiatief van Le Corbusier om het concept van de functionele stad te promoten. Enkele van Hostes belangrijkste architecturale realisaties zijn huis Gombert in Sint-Pieters-Woluwe en het Zwarte Huis – woning De Beir – in Knokke. Samen met Le Corbusier en Renaat Braem werkte hij ook aan plannen voor Linkeroever in Antwerpen.

In bruikleen aan het Design Museum Brussels

Deze zeldzame, waardevolle bankjes, die tot op heden de enige overblijfselen zijn van een ambitieuze, baanbrekende designbeweging, worden toegevoegd aan de permanente collectie van het Design Museum Brussels, die de geschiedenis van het Belgisch design in kaart brengt. Ze voegen zich zo bij diverse andere waardevolle stukken die door het Fonds Marie-Jeanne Dauchy werden aangekocht.

Over het Fonds Marie-Jeanne Dauchy

Dit Fonds steunt de bewaring, conservatie, bescherming, restauratie en valorisatie van het Brussels cultureel erfgoed. De twee stoelen die het Fonds heeft aangekocht, worden tentoongesteld in het Design Museum Brussels, dat volledig in het teken staat van het Belgisch design.

Material / technique: 
Geverfd hout
Dimensions: 
45 x 35,5 x 35,5 cm
Type of acquisition: 
Aankoop van het Fonds Marie-Jeanne Dauchy
Year of acquisition: 
2023
Depository institution: 
Design Museum Brussels