Van de kerkschat van Hugo van Oignies tot art nouveau ... De collectie van de Koning Boudewijnstichting trekt deze zomer rond, in binnen- en buitenland!
Van privé naar publiek. Collectie Thomas Neirynck. Van sentiment naar lyrische expressie
Wegens succes verlengd tot en met 6 augustus 2023, in het FeliXart Museum in Drogenbos. Meer info
Georges Simenon, beelden van een wereld in crisis. Foto’s 1931-1935
Tot en met 27 augustus 2023, in Le Grand Curtius in Luik. Meer info
Zéphir Busine, Designer
Van de jaren 1950 tot de jaren 1970 was deze kunstenaar beurtelings illustrator, keramist, beeldhouwer, glas-in-lood-kunstenaar en decorateur. Hij werkte ook samen met architect Jacques Dupuis. Meer dan eens tekenden ze samen meubelstukken. De architect gaf de richtlijnen, maakte schetsen en zette de toon. Busine nam de afwerking voor zijn rekening en zette de laatste puntjes op de i. Zo maakten ze samen de meubelen voor de eetkamer en het salon van de woonst Dumont in 's-Gravenbrakel, die deel uitmaken van de collectie van de Koning Boudewijnstichting. Dit meubelensemble bestaat uit een tafel, acht stoelen, een buffetkast, een dientafeltje, een bar, een sofa, twee fauteuils en een salontafel. Nog tot en met 28 augustus 2023 in het Design Museum Brussels.
Barokke Influencers
'Ontwerp van een antependium voor het altaar van de sodaliteit van Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte in het Sodaliteitsgebouw van de Jezuïeten in Antwerpen maakt deel uit van de collectie Van Herck van de Koning Boudewijnstichting. Deze verzameling bestaat uit meer dan 700 tekeningen en 110 terracotta’s uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Het zijn voornamelijk ontwerpen voor monumentale sculpturen of uitgehouwen kerkmeubilair van Zuid-Nederlandse – en in het bijzonder Antwerpse – kunstenaars. Het ontwerp kan nergens beter hangen dan in deze tentoonstelling over de barok, die traditie en moderniteit verbindt. Deze tentoonstelling bekijkt in welke mate deze ontwikkeling internationaal en grootschalig was, hoe ze in de 20e eeuw werd voortgezet en wat het erfgoed van de barok vandaag betekent in onze extreem gediversifieerde samenleving. Nog tot en met 10 september 2023 in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen.
Léon Spilliaert. De vroege jaren
In 2022 verwierf het Fonds Eliane Vercaempt, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, de drie volumes van ‘Théâtre’ van Maurice Maeterlinck, met originele illustraties van Léon Spilliaert. Dankzij de culturele, historische en artistieke waarde kregen deze boekdelen het statuut van meesterwerk van de Vlaamse Gemeenschap. Deze tentoonstelling plaatst de illustraties van Spilliaert voor 'Théâtre’ opnieuw in hun context. Ze worden samen gepresenteerd met een corpus werken uit de collectie van het museum die de kunstenaar op jonge leeftijd maakte. Nog tot en met 24 september 2023 in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.
ART NOUVEAU. Uitzonderlijke objecten met een verhaal
Een tentoonstelling van de Koning Boudewijnstichting. Gratis te bezoeken in het BELvue museum in Brussel, tot en met 7 januari 2024. Meer info
L’immortalité chimérique
Camille De Taeye maakte naam in de tweede helft van de 20eeeuw. Hij viel op door de originaliteit van zijn thema’s en de raadselachtige poëzie van zijn composities. In 2019 schonk zijn echtgenote een grote selectie tekeningen, schilderijen en prints aan de Koning Boudewijnstichting, om ze te ontsluiten voor een breed publiek. Tegelijk werd binnen de Stichting het Fonds Camille De Taeye opgericht, om het oeuvre van de kunstenaar te vrijwaren en verder te verspreiden. Zo werd een twintigtal van zijn werken uitgeleend aan deze tentoonstelling over het boekwerk van Camille De Taeye. De tentoonstelling vertelt via de boeken het verhaal van de kunstenaar: vanaf zijn introductie in de boekenwereld door Gerda Vancluysen, dichteres en zijn eerste echtgenote, tot de epiloog van zijn leven. Het bevat eveneens een aaneenschakeling van aforismen van de kunstenaar en sfeerbeelden uit zijn atelier. Nog tot en met 24 januari 2024 in De Wittockiana.
Les Normands. Migrants, conquérants, innovateurs (Rouen)
Deze tentoonstelling wil een frisse blik werpen op een heel deel van de geschiedenis van Normandië, rekening houdend met zowel nieuwe historische interpretaties als de migratiedynamieken van vandaag. Een van de tentoongestelde werken is de drinkbeker van de heilige Hedwig (onderdeel van de kerkschat van Oignies). Deze beker werd in de eerste helft van de 13e eeuw in een vergulde en geniëlleerde koperen reliekhouder in Oignies geplaatst. De 13e-eeuwse kerkschat bestaat uit ongeveer vijftig – voornamelijk religieuze – edelsmeedwerken die broeder Hugo van Oignies en diens medewerkers in zijn atelier hebben gemaakt. Na de verwoesting van de priorij van Oignies tijdens de Franse Revolutie werd de schat in 1818 toevertrouwd aan de Zusters van Onze-Lieve-Vrouw van Namen. Zij schonken hem op hun beurt aan de Koning Boudewijnstichting, om het voortbestaan te verzekeren. Nog tot en met 13 augustus 2023 in het Musée des Beaux-Arts in Rouen.
Drawn to Life. Works from the time of Bruegel and Rubens (Oslo)
Tijdens de eerste helft van de 16e en de volledige 17e eeuw kende de Vlaamse en Nederlandse tekenkunst een grote diversiteit. Op deze tentoonstelling komen dan ook diverse thema’s aan bod: van landschappen en dieren tot mythologische, allegorische en Bijbelse taferelen. De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België leenden hiervoor werken uit hun rijke collectie uit. Zo ook twee tekeningen uit de collectie van de Koning Boudewijnstichting: Jupiter en Callisto, anoniem (omgeving van Bernard van Orley en Pieter Coecke van Aelst), 16e eeuw, en De bekering van Saul van Abraham van Diepenbeeck, 17e eeuw. Beide werken werden in 2016 verworven door het Fonds Léon Courtin - Marcelle Bouché. Ze treden in dialoog met een selectie tekeningen uit die tijd uit de collectie van het Nationaal Museum van Oslo. Een boeiende confrontatie! Deze tentoonstelling loopt tot en met 10 september 2023.