Met ondertussen meer dan twee miljard mensen in de leeftijdsgroep 10-30 jaar, heeft de wereld nog nooit zoveel jongeren gekend als nu. Ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Jeugd, deze woensdag 12 augustus, wil de Koning Boudewijnstichting de schijnwerpers richten op het talent, het dynamisme en de creativiteit waarvan deze jongeren blijk geven op het gebied van erfgoed en cultuur. Én uiteraard ook de mecenassen bedanken die hen ondersteunen...
Een duwtje in de rug voor getalenteerde kunstenaars en ambachtslieden
De podiumkunsten hebben de voorbije maanden een ware mokerslag gekregen. Om de makers, artiesten en technici van culturele spektakels te helpen, heeft de vzw “Les Amis D’Ma Mère” beslist om binnen de Koning Boudewijnstichting een Solidariteitsfonds op te richten. Met de ingezamelde giften zullen jonge professionals in moeilijkheden worden geholpen.
Dankzij het Platform voor Opleiding en Talent, opgericht door Sofina en de nazaten van Gustave Boël, hebben meer dan 100 jonge getalenteerde Belgische ambachtslieden al de kans gekregen hun vakkennis in het buitenland te vervolmaken. Of het er nu om gaat nieuwe keramiektechnieken te ontdekken in China of in Japan, zijn uurwerkmakerskunst te perfectioneren in Frankrijk of in Zwitserland, of zelfs zijn knowhow op het gebied van (sier)smeedwerk te vergroten in het Verenigd Koninkrijk, onze talenten in erfgoedberoepen ontmoeten er de topprofessionals uit hun discipline. Sinds 2015 werkt het Platform ook samen met Worldskills Belgium. De deelnemende jongeren hebben al verscheidene medailles van uitmuntendheid in de wacht gesleept tijdens hun deelname aan de internationale vakwedstrijden Worldskills en Euroskills. Dien uw kandidatuur in tot 26 augustus 2020.
Jonge fotografen zoals Heleen Peeters en Bertrand Cavalier kregen de steun van het Sébastien van der Straten Fonds voor Fotografie om hun respectieve projecten tot een goed einde te brengen. Zo publiceerde Heleen Peeters haar boek gewijd aan de paardencultuur in meer dan tien verschillende landen, terwijl Bertrand Cavalier zich het benodigde materieel kon aanschaffen voor een project rond analoge fotografie waarbij hij de openbare ruimte verkent en de gebruikers ervan observeert in de context van een geoptimaliseerde en functionele stad. U kunt uw kandidaatsdossier indienen tot 20 oktober 2020.
Jongeren in het museum
Momenteel ontwikkelt La Fonderie, het Brussels Museum voor Arbeid en Industrie, met en voor jongeren van 12 tot 18 jaar, een mobiele applicatie die ons industrieel en technisch erfgoed moet valoriseren. Het doel is jongeren te betrekken bij de ontwikkeling van een nieuwe tool die de collecties zal opwaarderen. Dit initiatief wordt gesteund door het Fonds Irène Heidebroek – Eliane van Duyse, dat zijn volgende projectoproep in september zal lanceren.
Jonge onderzoekers innoveren
Zo werd Angel Martin Alvarez, een jonge vorser aan de universiteit van Namen, door het Fonds Professor Jean-Jacques Comhaire gelauwerd voor de ontwikkeling van een tool waarmee men het type huid kan identificeren dat tijdens de middeleeuwen werd gebruikt om perkament te vervaardigen. De volgende projectoproep van het fonds wordt afgesloten op 16 november 2020.
Er hangt muziek in de lucht…
Ook jonge getalenteerde muzikanten kunnen rekenen op de steun van de Stichting om hun potentieel ten volle te ontwikkelen en uit te drukken. Ondertussen hebben diverse mecenaatsfondsen een tiental muzikanten in staat gesteld een eerste CD op te nemen, concerten te geven of zelfs een kwaliteitsinstrument te lenen om hun verdere muzikale evolutie aan te moedigen.