Het Fonds Jean-Jacques Comhaire bekroont elk jaar vernieuwende projecten in het domein van de archeometrie. Geïnteresseerd? Dien dan tegen 10 oktober 2019 uw kandidatuur in.
Het Fonds Professor Jean-Jacques Comhaire, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting, ondersteunt onderzoeksprojecten waarbij de exacte wetenschappen gebruikt worden als hulpwetenschappen van geschiedenis en kunstgeschiedenis.
Het wil jonge onderzoek(st)ers aanmoedigen om te innoveren en te publiceren op het gebied van archeometrie, en bekroont elk jaar een vernieuwende studie.
Geïnteresseerd? U kunt zich nog inschrijven tot 10 oktober 2019:
Zo beloonde de voorbije editie van de Prijs Jean-Jacques Comhaire Angel Martin Alvarez, een jonge onderzoeker van het Departement Fysica van de Universiteit van Namen. Hij ontwikkelde een tool om het type huid te identificeren dat in de Middeleeuwen gebruikt werd om perkament te maken.
Het gaat om een toestel in de vorm van een halve bol dat het licht opvangt dat verspreid wordt door perkament. De verzamelde gegevens worden vervolgens geanalyseerd via een wiskundige procedure die de optische signatuur van de gebruikte huid opspoort en zo het soort huid kan bepalen.
Op die manier werden een twintigtal perkamenten van de Universitaire Bibliotheek Moretus-Plantin in Namen op een niet-invasieve manier geanalyseerd. De conservators hebben veeleer de gewoonte om het soort perkament op te sporen met het blote oog, wat soms tot vergissingen leidt. De resultaten van de analyses hebben echter aangetoond dat deze nieuwe techniek 100 % betrouwbaar is.
Het gaat hier om een bijzonder veelbelovende stap vooruit in de studie van oude documenten, die een nieuw licht zou kunnen werpen op vragen inzake de productie van en de handel in perkament, en op de productie van middeleeuwse geschriften.