De Verlichting in het Kasteel van Seneffe

17 mei 2019

Ontdek de eeuw van de Verlichting met Isabelle Depestre, Gravin van Seneffe, en Jacques de Heusy, in het kader van de tentoonstelling ‘De Gouden Driehoek’ in het Kasteel van Seneffe.

De eeuw van de Verlichting werd gekenmerkt door tal van politieke en sociologische veranderingen – verzwakking van de monarchie, opkomst van de burgerij, landbouwcrisis, openheid voor buitenlandse invloeden en andere denkwijzen enz. – , terwijl verfijning en levenskunst de maatschappij bleven bekoren en voeden.

Van 14 mei 2019 tot 10 mei 2020 nodigt het Kasteel van Seneffe u uit om het dagelijkse leven te ontdekken van 14 iconische personages uit de 18de eeuw. Zij vertellen u hun verhaal via een reeks voorwerpen en sierelementen die dit bruisende tijdperk illustreren.

Maak kennis met Isabelle Depestre, Gravin van Seneffe, dochter van een Antwerpse bankier en schatbewaarder van de ‘Compagnie des Indes’, waarvan het door Antoine Vestier geschilderde portret, dat aangekocht werd door het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting, sinds kort deel uitmaakt van de collecties van het Kasteel. Ze krijgt er gezelschap van Jacques de Heusy, een eminente Luikenaar die de territoriale en commerciële belangen van het prinsdom Luik verdedigde. Zijn door Louis-Michel van Loo geschilderd portret, dat eveneens verworven werd door het Erfgoedfonds, beeldt hem af tijdens een diplomatieke missie in Frankrijk.

De tentoonstelling bevat eveneens vier zilveren rammelaars uit de Michel Wittock-collectie, om de plaats van het kind te illustreren tijdens de Verlichting. Die plaats was toen in volle evolutie na de publicatie van verschillende werken van Rousseau over het specifieke karakter en het belang van de kindertijd.

Praktisch:

‘De Gouden Driehoek’
Domein van het Kasteel van Seneffe
Rue Lucien Plasman 7
7180 Seneffe
Van 14 mei 2019 tot 10 mei 2020
Di-Zo: van 10 u. tot 18 u.