Deze week, van 8 tot 14 februari, staat in het hele land de Belgische muziek in de schijnwerpers. Een mooie gelegenheid om een sector die erg onder de coronacrisis te lijden heeft een hart onder de riem te steken.
Muziek en podiumkunsten konden tijdens deze gezondheidscrisis rekenen op de steun van de Koning Boudewijnstichting. Wij brengen graag hulde aan iedereen die de solidariteit in deze sector heeft bevorderd.
We denken daarbij in het bijzonder aan het Fonds Live 2020. Dat solidariteitsfonds verenigt verschillende partijen die betrokken zijn bij livemuziek in België. Het helpt collega's die getroffen zijn door de COVID-19 crisis en ondersteunt de verschillende relance-initiatieven. Bij een eerste projectoproep kende het Fonds al 179.000 euro toe aan 147 individuele aanvragers en 47 relanceprojecten. Een tweede oproep werd op 21 januari afgesloten. Deze keer bedraagt het beschikbare budget 150.000 euro.
Het Fund Belgian Music - een initiatief van FACIR, PlayRight+, Galm en Sabam - verdeelde dan weer 120.000 euro onder 49 relance-initiatieven van Belgische muzikanten. Bij de geselecteerde projecten vinden we bekende en minder bekende artiesten terug, zowel uit het noorden als het zuiden van het land: groepen, soloartiesten, zangers en muzikanten uit uiteenlopende genres (urban, klassiek, alternatief, jazz, electro, etnisch en nog veel meer). Later dit jaar wordt er nog een tweede oproep gelanceerd.
Momenteel beheert de Stichting een dertigtal Fondsen waarbij muziek centraal staat. Zo kunnen heel wat instellingen genieten van een Fonds dat door mecenassen werd opgericht om hen bij hun acties te ondersteunen. Enkele belangrijke namen zijn het Fonds Vrienden van La Petite Bande, het Fonds Vrienden van Flagey, het Fonds Vrienden van Currende, het Fonds Vrienden van AMAJ en het Fonds Vrienden van Le Concert Olympique.
Het Fonds Fravanni, dat binnen de Koning Boudewijnstichting werd opgericht op initiatief van een gepassioneerd filantroop, hielp al bij de lancering van de internationale carrière van pianiste Valentine Buttard, pianist Hugues Chabert en violiste Anna Göckel. De recentste laureaat, het Akos Quartet, zal in Parijs en Berlijn optreden naar aanleiding van de release van een nieuwe cd in 2021.
Een andere manier om jonge musici te steunen, is ze een kwaliteitsvol muziekinstrument aanbieden dat bij hun talent past, zodat ze als muzikant kunnen blijven groeien. Diverse Fondsen zetten zich daarvoor in, waaronder het Fonds Strings For Talent.
Tot slot steunt de Koning Boudewijnstichting de culturele sector ook door zich in te zetten voor het behoud van prestigieuze getuigen en getuigenissen van de Belgische muziek: partituren, muziekinstrumenten, discografieën, archieven enzovoort. De collectie van de Stichting bevat instrumenten en andere objecten van o.a. Jean Noté, Blanche Arral, Henry Vieuxtemps, Adolf Sax, Robert Pernet, Jean Warland, Jean Tuerlinckx en Jacques-François Vogelsangs.