De publicatie is het resultaat van een mooie samenwerking tussen verscheidene filantropen van de Koning Boudewijnstichting. Het tijdschrift Vendredi werd in 2012 verworven dankzij de mecenassen van de KBFUS, de filantropische poot van de Koning Boudewijnstichting in de Verenigde Staten. Deze editie komt tot stand met de steun van meerdere binnen de Stichting opgerichte mecenaatsfondsen.
Dit atypische handgeschreven werk gunt ons een unieke blik in de intieme wereld van het Belgische surrealisme. Het tijdschrift ontstond onder impuls van Paul Colinet, actief lid van de surrealistische groep van Brussel, wiens neef toen in Belgisch Congo woonde. Er was toen nog geen sprake van langeafstandsgesprekken, videoconferenties of instant messaging. Van november 1949 tot oktober 1951 werden in totaal honderd nummers van Vendredi, elk met 2 tot 10 pagina’s, elke vrijdag per post opgestuurd naar Robert Willems, de neef van Colinet, en zijn echtgenote Odette. Het tijdschrift staat vol teksten, grappen, collages of tekeningen en getuigt van de hechte band tussen de Belgische surrealisten. Onder de namen die in de verschillende nummers opduiken, vermelden we René Magritte, Marcel Mariën, Louis Scutenaire, Irène Hamoir, Amand Permantier, Christian Dotremont, Marcel Broodthaers en Pierre Alechinsky. Het spontane en familiale karakter van deze collectieve brieven maakt er een werk zonder weerga van.
Op verzoek van de familie van Robert Willems, die het tijdschrift voor het grote publiek toegankelijk wou maken, zijn de zowat 900 pagina’s nu verschenen bij uitgeverij Ludion. Het boek bevat alle nummers van Vendredi en kwam tot stand met de steun van het Erfgoedfonds en van het Fonds Jacqueline Delcourt-Nonkels, dat de conservatie en de ontsluiting van het Belgische surrealistische erfgoed wil steunen. Het werk omvat een inleiding, een biografie van elk van de medewerkers en wetenschappelijke notities van de hand van Xavier Canonne, specialist van het Belgische surrealisme.
De King Baudouin Foundation United States (KBFUS) bevordert de filantropie van de Verenigde Staten naar Europa of Afrika. Het programma KBFUS ART heeft al giften mogelijk gemaakt ten gunste van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, de Universiteit van Bologna en het Rijksmuseum van Amsterdam.