Het Fonds Comte Thierry de Looz-Corswarem heeft een uitzonderlijke kraantjeskan in Imariporselein met zilveren monturen aangekocht op een veiling van Christie’s in Parijs.
De bij Christie’s aangekochte kan met een tuit in de vorm van een drakenkop werd vervaardigd in het atelier van Marie Jeanne Husson, de weduwe van Philippe van den Hende (1701-1759). Bij de controle van het zilverwerk werden zowel de grote (de gekroonde letter A en een bril) als de kleine Oudenaardse stadskeuren (een bril boven de letter A) op het stuk afgeslagen. De kan is daarmee het oudst gekende voorwerp waarop deze twee stadskeuren voorkomen. De kraantjeskan of tafelfontein werd zowel in de expo Oudenaards zilver (1994) als in Gents zilver in Laarne. Magie van de edelsmeedkunst (2009) als topstuk gepresenteeerd.
Koffiekannen in Imariporselein met zilveren monturen worden onder andere in Italië, Denemarken, Duitsland en vooral Nederland bewaard. Dat laatste hoeft niet te verwonderen want het in Arita (Japan) geproduceerde porselein werd vanuit Imari via Nederland naar Europa verscheept. Voor de Zuidelijke Nederlanden zijn echter slechts twee dergelijke koffiekannen bekend: een met Mechelse monturen in Louis-XVI-stijl van 1794 en een met Oudenaards rococozilver van 1762. Het stuk uit Oudenaarde dateert uit de periode dat in zilver of verguld brons gemonteerd porselein aan het hof van Karel Alexander van Lotharingen (1712-1780) opgang maakte. Dergelijke voorbeelden met Brusselse monturen worden in de Ehemalige Hofsilber- und Tafelkammer in Wenen bewaard.
Wim Nys
Senior Adviseur – Hoofd Collectie en Onderzoek DIVA