Tentoonstelling: ‘Un socle pour l'expressionnisme abstrait belge. Regard d'un collectionneur...’

27 augustus 2024

Michel Van Lierde, een gepassioneerde verzamelaar, schonk zijn collectie abstracte kunst aan de Koning Boudewijnstichting, met voorbehoud van vruchtgebruik. Naar aanleiding van het werk ‘Filiations de l’Expressionisme abstrait belge’ dat hij onlangs schreef, organiseert het Musée Marthe Donas in Itter een tentoonstelling gewijd aan deze bijzondere collectie.
 

Een rijke en gevarieerde collectie

De collectie van Michel Van Lierde omvat hoofdzakelijk abstract expressionistische schilderijen, tekeningen en sculpturen. Ze telt circa duizend werken van onder meer Jean Milo, Louis Van Lint, Georges Carrey, Rudolf Meerbergen, Antoine Mortier en tal van andere kunstenaars.

Verbeelding vóór alles

Voor Michel Van Lierde weerspiegelt de keuze voor abstracte kunst een verlangen om af te stappen van al te beperkende of leesbare beeltenissen, en creaties te maken die vooral de verbeelding aanwakkeren. Hij ziet het expressionisme als een eloquente, misschien zelfs romantische, manier om zaken te ‘zeggen’ of te ‘laten zien’, als de werken bezield zijn door een dramatische spanning die vertrekt vanuit een persoonlijke gevoeligheid.

Door de bril van een verzamelaar

Op de tentoonstelling is een selectie Belgische abstract expressionistische werken te zien uit de privécollectie van Michel Van Lierde. De rode draad tussen de pioniers van deze stroming en de leden van La Jeune Peinture belge is de evolutie van de Franse kunst, die de komst van La Jeune Peinture française aankondigt. De gepassioneerde verzamelaar licht dit ook toe in Filiations de l'Expressionnisme abstrait belge, een essay dat in 2024 gepubliceerd werd bij Éditions Asmodée Edern. Michel Van Lierde probeert hierin de raakvlakken uit te tekenen tussen de werken van Belgische oorsprong en de overeenkomstige Noord-Amerikaanse en Franse stromingen uit het interbellum en de periode daarna. Het boek is te koop op de tentoonstelling.

De toekomst verzekerd

Michel Van Lierde vertrouwde zijn indrukwekkende collectie toe aan de Koning Boudewijnstichting, met voorbehoud van vruchtgebruik, om het voortbestaan ervan te verzekeren. De Koning Boudewijnstichting zal zich als een goede huisvader inzetten om de collectie ook voor de toekomst te bewaren, te ontsluiten en toegankelijk te maken voor het grote publiek.

De Koning Boudewijnstichting is Michel Van Lierde bijzonder dankbaar voor zijn vertrouwen!

Praktische info:
Tentoonstelling: ‘Un socle pour l'expressionnisme abstrait belge. Regard d'un collectionneur...’
(Een podium voor Belgisch abstract expressionisme. De blik van een verzamelaar..)
Musée Marthe Donas 
Rue de la Montagne 36, 1460 Itter
Tentoonstelling open van 24/08/24 tot 13/10/2024
Open op donderdag en zaterdag van 13 tot 17.30 uur, en op zondag van 11 tot 17.30 uur.
Ticket: € 6
Gratis op de eerste zondag van de maand (1 september en 6 oktober)
Rondleidingen voor groepen (FR-NL) op afspraak: € 8/pers.