Het Fonds des Iles de La Semois werd door enkele genereuze schenkers opgericht binnen de Koning Boudewijnstichting, en wil het voortbestaan waarborgen van drie eilanden in de Semoisvallei die beschermd zijn als ‘Natura 2000’: de eilanden Bohan en Vanne Cunin (gemeente Vresse-sur-Semois) en het eiland “Montclar poète” in Poupehan. Het Fonds wil hun natuurlijke en landschapswaarde veiligstellen en bewaren, en beheert de eilanden rekening houdend met het bredere kader van de rivier, de omwonenden en het landschap.
Terug naar begrazing
Volgende op een overleg over de toekomst van deze 3 eilanden, werd beslist om Bohan zijn historisch uitzicht terug te geven, zodat er weer gemaaid en begraasd kan worden. Het eiland was al tientallen jaren niet meer onderhouden, en er groeiden bomen. Bij hoogwater, als de rivier overstroomt, hoopt al het afval dat wordt meegevoerd door de rivier zich op in de takken. De meeste bomen op het eiland werden dus in 2016 geveld, behalve drie of vier belangrijke soorten. Zo kunnen er voortaan weer dieren leven.
“Idealiter beginnen de schapen al vrij vroeg in het seizoen te grazen, zodat de vegetatie niet hoger groeit dan vijftien centimeter”, aldus Dominique Arnould, hoofd van het kantonnement Bièvres en van het Departement Natuur en Bossen. “Deze schapen zullen bovendien ook de groei van invasieve planten helpen tegengaan.” Matthieu Halford de Natagriwal vestigt wel de aandacht op het feit dat er een zone met gele lissen aanwezig is in de uithoek van het eiland en dat die afgeschermd moet worden van de schapen. Daartoe werd onlangs ook een afsluiting geïnstalleerd.
Ardense rode schapen
Zes Ardense rode schapen – vijf ooien en een ram – grazen nu van de lente tot de herfst op het eiland Bohan. “Het Ardense rode schaap is een rustiek dier dat goed geschikt is voor dit soort ruw en vrij heuvelachtig terrein”, benadrukt Vincent Dehon, landschapsarchitect, verantwoordelijk voor het onderhoud van het eiland en één van de eigenaars van de schapen. “Dit dier hoeft ook niet elke dag vers water te krijgen: de ochtenddauw volstaat ruimschoots. Het kan ook zonder hulp werpen. Bovendien is het Ardense rode schaap een typisch symbool van onze Ardennen.”