Animatiefilmmaker Raoul Servais maakte de oorlog mee. Die had een grote invloed op zijn leven en oeuvre. Op latere leeftijd schreef hij retrospectief zijn herinneringen aan de oorlog neer en illustreerde ze met tekeningen. Deze unieke en persoonlijke getuigenis deelt hij nu met ons.
Raoul Servais (Oostende, 1928) is een van de meest innovatieve Belgische animatiefilmmakers van de 20ste eeuw. Hij vertrouwde een groot deel van zijn archief en grafisch werk toe aan de Koning Boudewijnstichting om het te vrijwaren voor de volgende generaties. Als jonge gast maakte hij de Tweede Wereldoorlog mee. Hij ontsnapte een paar keer aan de dood. Daarnaast groeide hij via de verhalen van zijn moeder en zijn ooms op met herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog. Beide oorlogen bepaalden het leven van Servais. Ze maakten van hem een onverzettelijke pacifist en waren een onuitputtelijke inspiratiebron voor zijn werk als filmmaker, animator en beeldend kunstenaar.
Op latere leeftijd besloot hij retrospectief zijn herinneringen aan de oorlog neer te schrijven en te illustreren met tekeningen van zijn hand. Deze unieke en persoonlijke getuigenis deelt hij nu met ons. Pieter Trogh van het In Flanders Fields Museum plaats het geheel in zijn historische context en geeft duiding bij een aantal aspecten.
Deze publicatie wordt uitgegeven naar aanleiding van de tentoonstelling die het In Flanders Fields Museum in Ieper wijdt aan het thema oorlog in het werk van Raoul Servais.