Ontdek de erfgoedschatten in onze musea

10 april 2020

En als onze musea nu eens naar u toe kwamen? De Koning Boudewijnstichting plaatst haar museumpartners in de kijker en nodigt u uit om enkele meesterwerken uit ons erfgoed te ontdekken. 

In deze lockdownperiode stellen we u een korte kroniek voor met stukken uit onze collecties, gekozen en gepresenteerd door de conservators van de musea die ze tentoonstellen. U vindt hier elke week nieuwe video’s waarin onze partners u laten kennismaken met onze erfgoedschatten! 

Gouden Romeins medaillon, verteld door Johan van Heesch (Penningkabinet – KBR)
In deze episode zal Johan van Heesch, conservator van het Penningkabinet, ons spreken over een zeldzaam gouden Romeins medaillon uit de 4de eeuw. Wat de munt zo interessant maakt is de keerzijde, die ons aanwijzingen geeft over de regering van keizer Constantijn de Grote. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by King Baudouin Foundation (@belgianheritage) on

 

Koptisch textiel uit de collectie Fill-Trevisiol, verteld door Arnaud Quertinmont (Koninklijk Museum van Mariemont) (in het Frans)
In deze episode zal Arnaud Quertinmont, conservator van het departement Egypte & Nabije-Oosten van het Koninklijk Museum van Mariemont, drie topstukken uit de collectie Fill-Trevisiol toelichten. Deze buitengewone collectie bestaat uit Egyptische textielfragmenten waaronder kledingstukken en interieurstoffen, voornamelijk uit de 2de tot de 10de eeuw.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by King Baudouin Foundation (@belgianheritage) on

 

Emblemata evangelica ad XII signa codestica, verteld door Joris Van Grieken (Prentenkabinet – KBR) 
Dit album uit de 13de eeuw bevat 13 originele ontwerptekeningen van de hand van schilder Hans Bol, gegraveerd door Adriaen Collaert. De tekeningen stellen de 12 maanden van het jaar voor, in combinatie met seizoensgebonden scènes uit het dagelijks leven en taferelen uit het Nieuwe Testament. We nodigen u uit om ze samen met Joris Van Grieken, conservator van het Prentenkabinet van de KBR, te ontdekken.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by King Baudouin Foundation (@belgianheritage) on

 

La Dame au Pantin (De Dame met de Ledenpop), verteld door Véronique Carpiaux (Félicien Rops Museum) (in het Frans)

De Dame met de Ledenpop van Félicien Rops is één van de mooiste illustraties van de vrouwelijke dominantie, een vaak terugkerend thema bij deze artiest. Deze tekening luidt ook een keerpunt in in het oeuvre van Rops, in die zin dat ze zich inschrijft in de symbolistische beweging. We nodigen u uit om Véronique Carpiaux te volgen, conservatrice van het Félicien Rops Museum. Ze zal u de symbolische en mythologische motieven toelichten. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Musee Rops (@museerops) on