Nieuwe presentaties in Gilliot & Roelants Tegelmuseum

16 juli 2024

Van juli 2024 tot mei 2025 toont het Gilliot & Roelants Tegelmuseum in Hemiksem 3 nieuwe presentaties. Een mooie vitrine voor de collectie tegels die Roberto Pozzo in 2016 aan de Koning Boudewijnstichting schonk en sindsdien in het museum zijn ondergebracht.

De collectie Pozzo - een referentieverzameling

Roberto Pozzo begon zijn collectie met de aankoop van een paar tegels op rommelmarkten. Sinds de jaren 1970 verzamelde hij zo niet minder dan 9.000 tegels, die hij in 2016 toevertrouwde aan de Koning Boudewijnstichting, om het behoud van de collectie te verzekeren.

De verzameling van Roberto Pozzo groeide uit tot dé referentieverzameling van Belgische keramiektegels, die een bijzonder bloeiende periode kenden tussen 1840 en 1940. In die tijd waren er zo’n dertig fabrieken in België die tegels produceerden en zelfs tot in Latijns-Amerika en Azië uitvoerden. Het belangrijkste productiecentrum was gelegen op enkele honderden meters van de oude abdij van Hemiksem (Antwerpen).

De collectie werd dan ook ondergebracht nabij de plaats waar een groot deel van de collectie gemaakt werd: het Gilliot & Roelants Tegelmuseum in Hemiksem.

Nieuwe tijdelijke tentoonstelling ‘Gilliot & Cie en de Belgische Art Nouveautegel’

De nieuwe tentoonstelling staat volledig in het teken van de Art Nouveau. Ze toont een selectie van een dertigtal decoratieve tegelpanelen en meer dan 300 tegels uit de indrukwekkende collectie Pozzo. Daaronder bevinden zich enkele van de mooiste voorbeelden van Belgische productie, zowel van de fabriek Gilliot & Cie als van Boch Frères, Helman, SA La Majolique, Manufactures de Céramiques de Hasselt, S.A. La Dyle de Wijgmaal en talrijke Waalse fabrieken waaronder Faïenceries de Nimy.

‘Van Expostijl tot Seventies. Gilliot & Cie en de Belgische tegel na 1945’

De wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel betekende een echte doorbraak voor meer moderne en op de internationale smaak georiënteerde betegelingen. De wandtegel veroverde daarbij nieuwe toepassingsgebieden en werd verwerkt in deurklinken, tafelbladen voor salontafeltjes, buffetmeubels van vooraanstaande designers, balies en barmeubels en als los sierpaneel. Deze boeiende periode uit de recente designgeschiedenis wordt geïllustreerd door een ruime selectie van tegels en tegelpanelen uit de Pozzo-collectie, alsook uit de collectie van het museum en enkele privécollecties. Deze nieuwe tijdelijke tentoonstelling brengt deze periode op een visueel verrassende wijze tot leven.

‘Dat opent deuren’

Deurgrepen in keramiek en email zijn een typisch Belgisch fenomeen. De tijdelijke tentoonstelling ‘Dat opent deuren’ focust dan ook op dit typisch Belgisch fenomeen, uit de periode 1950 en 1970, en brengt naast een chronologisch overzicht ook enkele boeiende verhalen van Belgische keramisten en kunstenaars.

Praktische info:
Gilliot & Roelants Tegelmuseum
Sint-Bernardusabdij
2620 Hemiksem
Van 1 Juli tot 30 september: woensdag t.e.m. zondag van 14.00 to 17.00 uur
Vanaf oktober: eerste zondag van de maand
Gratis ingang