Het POMONA Fonds voor de Kunsten, opgericht in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting, steunt kunstenaars en creatieve processen in België door individuele beurzen uit te reiken aan kunstenaars in alle beeldende disciplines, op sleutelmomenten in hun ontwikkeling. Samen met projectbeurzen en een solidariteitsfonds beoogt het Fonds bovendien de omstandigheden te stimuleren waarin de kunsten in België kunnen floreren.
Concreet wil het POMONA Fonds voor de Kunsten aanzienlijke beurzen (ca. 25.000 euro) toekennen aan kunstenaars in verschillende stadia van hun traject en hen steun verlenen voor professionele ontwikkeling, bijvoorbeeld door een bedrag te verstrekken om de studiokosten voor een bepaalde periode te dekken. Door het aantal mogelijkheden en vooral de diversiteit ervan binnen de artistieke sector te vergroten, worden de kansen voor iedereen groter.
Een onafhankelijk adviserend comité van kunstenaars en andere creatieve professionals — met onder meer Luc Tuymans, Otobong Nkanga, Dirk Snauwaert, Regine Basha, Charif Benhelima, Nav Haq en Dorothée Duvivier — staat het Fonds bij en kijkt toe op de kwaliteit, transparantie en diversiteit van de verschillende beurzen en fondsen. Zo adviseert dit comité vanuit hun eigen expertise en ervaring over de nut van de soorten steun, en biedt het een kritisch oog op de besteding van de fondsen.
De beurzen zelf worden toegekend door onafhankelijke jury’s van experten: deze worden samengesteld met aandacht voor hun diversiteit, rekening houdend met, onder andere, gender, afkomst, leeftijd, taalgemeenschappen, internationale invalshoeken, én in termen van disciplines en domeinen van expertise.
Het POMONA Fonds voor de Kunsten, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, is een initiatief van SOFAM. SOFAM is een coöperatieve vennootschap bestuurd door kunstenaars, zonder winstoogmerk en sinds 1979 gespecialiseerd in auteursrechten voor visuele kunstenaars. Zij is gemachtigd om op te treden als collectieve beheervennootschap, en voor de inning en de verdeling van het volgrecht. Ze plaatsen een eerlijke verloning voor creatief werk en de belangen van kunstenaars centraal.
Iedereen kan het Fonds, en zo de visuele kunsten in België, steunen. Vanaf 40 euro zijn giften voor 45% fiscaal aftrekbaar. Bedrijven kunnen bovendien hun giften – onder specieke plafonds - als bedrijfskost aftrekken.