De collectie Van Herck belicht vanuit een nieuw perspectief! Ontdek de antieke helden en mythologische scenes doorheen de honderden tekeningen en terracotta’s van de collectie Van Herck. Maar ook hoe en waarom de kunstenaars uit de barok en het neoclassicisme teruggrijpen naar deze thematiek.
In 1996-1997 kocht het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting een uitzonderlijke verzameling, bijeengebracht door de Antwerpse kunsthandelaar Charles Van Herck (1884-1955). De meer dan 700 tekeningen en 110 terracotta’s uit de 17e tot en met de 19e eeuw, zijn voornamelijk ontwerpen voor monumentale sculpturen of kerkmeubilair van Zuid-Nederlandse - en in het bijzonder Antwerpse - kunstenaars. Ze vormen dan ook een onmisbare bron voor de studie van de Antwerpse barok en het creatieproces van beeldhouwwerken.
Een groot deel van de verzameling betreft ontwerpen voor de sculpturale decoratie van kerken en andere religieuze gebouwen, maar de verzameling telt ook een heel aantal werken met een profane iconografie. Deze publicatie belicht de collectie dan ook vanuit een nieuwe invalshoek: dat van de mythologie, want heel wat profane ontwerpen uit de collectie Van Herck brengen antieke scenes in beeld. Hoe komt het dat de kunstenaars uit deze periode teruggrijpen naar deze thematiek? Vanwaar deze adoratie voor de Oudheid? Is er een link met de functie van de stukken? En kent u nog alle goden, helden en fabeldieren van de antieke mythologie?