Meesterwerken toegankelijk voor slechtzienden

21 oktober 2024

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België maakten 15 bijkomende meesterwerken toegankelijk voor slechtzienden, via hun audiogids. Ze kregen daarvoor steun van de Koning Boudewijnstichting via de Oproep 'Visuele handicap en inclusie'.

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België zetten hun audiogids in om kunstwerken toegankelijk te maken voor blinde of slechtziende bezoekers en zodoende hun onafhankelijkheid en inclusie te bevorderen. Recent werden er 15 bijkomende Oude Meesters van een audiobeschrijving voorzien. Van Rogier Van der Weyden tot Jacques-Louis David, via Pieter Bruegel, Peter-Paul Rubens en Rembrandt: nu is er een audiorondleiding beschikbaar die de bezoeker van de 15de tot en met de 18e eeuw begeleidt. 

De audiobeschrijvingen bestaan in 3 talen, waaronder het Engels zodat ze zowel door een nationaal als internationaal publiek beluisterd kunnen worden. Visueel beperkte bezoekers, maar ook iedereen die niet noodzakelijk de hulp van een bemiddelaar of gids nodig heeft en de Koninklijke Musea wenst te ontdekken of te herontdekken, kan gebruik maken van deze audiogids.

De oproep 'Visuele handicap en inclusie’

Niet minder dan 18 Fondsen beheerd door de Koning Boudewijnstichting bundelen hun middelen om initiatieven op het vlak van visuele handicaps te ondersteunen. Samen lanceren ze de projectoproep 'Visuele handicap en inclusie'. Het doel van deze projectoproep is om vrijetijdsactiviteiten toegankelijker te maken voor personen met een visuele beperking. De oproep wordt elk voorjaar gelanceerd.