Een enorme schroef van 8 meter en 2 ton zal de nieuwe houtsnipperketel voeden van het Kasteel van Freÿr. Een project van het Fonds Laubespin-Lagarde, dat beheerd wordt door de Stichting en als doel heeft de ecologische voetafdruk van het domein te verminderen.
Het Kasteel van Freÿr ligt verscholen in het hart van een woest, groen landschap en is beschermd als belangrijkste erfgoed van Wallonië. Het kasteel en de omliggende tuinen worden beschouwd als een van de mooiste natuurlijke sites van België.
Om de duurzaamheid van dit beschermde monument te waarborgen, lanceerde de vzw Domaine de Freÿr het project “Nuluitstoot”, met de medewerking en de financiële steun van het Fonds Laubespin Lagarde, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting. Doel: de ecologische voetafdruk van de kasteelgebouwen en de tuinen verkleinen, en daarbij rekening houden met hun specifieke context en vereisten. En dit vooral op twee vlakken: zuiniger warmteverbruik en afvalwaterzuivering.
Lokale en hernieuwbare energie
Zo worden de oude stookolieketels vervangen door houtsnipperketels met hoog rendement. Daarbij wordt de voorkeur gegeven aan de korte keten. Zo zullen de houtsnippers gewoon komen van het duurzame onderhoud van het bos (bosoverschotten).
De schroef die op woensdag 28 februari geïnstalleerd werd, zal gebruikt worden om de houtsnippers naar de silo te brengen (met een volume van 40 m³), die vlak bij de stookketel ligt.
De nieuwe stookketel heeft een vermogen van 500 kW (dat is ongeveer 20 keer het vermogen van een stookketel voor privégebruik), en zal het volledige kasteel (met een oppervlakte van ongeveer 4.000 m²) kunnen verwarmen. Bovendien zal een deeltjesfilter de uitstoot verminderen, en op die manier de ecologische voetafdruk van het kasteel helpen verkleinen.
De duurzaamheid van het domein waarborgen
Omdat deze renovaties alleen zin hebben als de gebouwen goed beschermd worden, werd ook een ambitieus restauratieproject gelanceerd. Zo krijgen de daken, het gebinte, de gevelbekledingen, het schrijnwerk en andere elementen van het kasteel, die aangevreten zijn door de tand des tijds, een nieuwe jeugd. Deze renovaties, plus de energiebezuinigingswerken en de installatie van een zuiveringsstation waar het afvalwater van het kasteel rechtstreeks naartoe zal gaan, zullen bijdragen tot het behoud van het domein voor de toekomstige generaties.
Het Fonds Laubespin-Lagarde heeft precies als doel initiatieven te ondersteunen die meer duurzame kwaliteit bieden aan de restauratie en de inrichting van het kasteel van Freÿr. Het investeert elk jaar ongeveer € 500.000 in deze projecten. Sinds de oprichting van het Fonds kon het kasteel ambitieuze projecten uitvoeren, zoals de restauratie van de oude tuinen. Op die manier behoudt het zijn uitstraling als één van de toeristische trekpleisters van de streek van de Hoge Maas. Het Fonds wordt voorgezeten door Gouverneur Denis Mathen.