Het Fonds Benjamin Lorcé werd in 2008 opgericht binnen de Koning Boudewijnstichting. Het wil iedereen in de kijker plaatsen die actief is in de tuinbouw, de bosbouw of in park- en tuinaanleg, en die in het Lienne- of het Salmbekken (Glain) woont. Dit als eerbetoon aan Benjamin Lorcé, een jonge bosbouwer die parken en tuinen onderhield, en in 2006 omkwam bij een werkongeval.
Het Fonds reikt elk jaar een prijs uit van € 4.000. Een mooi voorbeeld van lokale filantropie dat ondernemende personen ondersteunt die zich willen lanceren en hun activiteiten uitbouwen. Het helpt ook mensen die een speciale onderscheiding verdienen of hulp nodig hebben na een arbeidsongeval.
Naar aanleiding van zijn tienjarig bestaan ondersteunt het Fonds Benjamin Lorcé de bouw van een nieuw plantenvlot op het meer van Vielsalm. Doel? De biodiversiteit en de aantrekkelijkheid van het meer verhogen, en tegelijk de gedeeltelijke waterzuivering bevorderen.
Een plantenvlot: ook goed voor de vogels
Het nieuwe plantenvlot heeft een oppervlakte van 25 m² en komt er naast een eerste vlot van 32 m², dat werd aangelegd door het Waalse huis voor de visvangst. Kenmerkend voor het nieuwe vlot: een deel ervan is ook toegankelijk voor vogels (eenden, waterhoenen, zwanen…). Die kunnen er uitrusten en/of een nest bouwen.
“Groenvlotten zijn nog vrij zeldzaam in ons land”, aldus Guy Sevrin, initiatiefnemer van dit originele project. “Ze hebben nochtans een duidelijke positieve impact op het milieu. Zo verbeteren ze het bestaande ecosysteem, doordat watervogels en -insecten zich kunnen voortplanten, en vissen hun eitjes kunnen leggen op de plantenwortels. Ook de overvloedige wortelvertakkingen onder de vlotten vormen een uitstekend waterzuiveringssysteem.”
En dan zijn er nog de esthetische en pedagogische aspecten: “Het meer van Vielsalm is een pleziermeer met vrij steile oevers, en de beplanting errond is veeleer schaars. De bouw van een nieuw vlot zal het landschapsaspect van het meer aantrekkelijker maken. Zo is de wandeling rond het meer heel populair bij plaatselijke en buitenlandse toeristen”, vervolgt Guy Sevrin. Bovendien komen er didactische borden rond het meer, om het belang van plantenvlotten en van waterdiversiteit uit te leggen…