Een belangrijk fonds voor het Belgisch muzikaal erfgoed
Begin december gaf de Koning Boudewijnstichting het fonds Arthur Grumiaux in bewaring aan de afdeling Muziek van de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR). Het fonds was geschonken aan de Stichting door de Stichting Arthur Grumiaux. 2021, het jaar van de honderdste verjaardag van de geboorte van deze Belgische violist met internationale naam en faam, was het uitgelezen moment om deze uitzonderlijke documenten onder te brengen bij de KBR. Ze worden er bewaard in de beste omstandigheden. Het fonds wordt ook toegankelijk gemaakt voor onderzoekers en gevaloriseerd.
Arthur Grumiaux (1921-1986) gaf de Belgische vioolkunst een internationale uitstraling, in het kielzog van zijn voorgangers Henry Vieuxtemps en Eugène Ysaÿe. Wonderkind met een viool, professional op 18 jaar, begon hij snel aan een steile internationale carrière. De concerten en de festivals, als solist en kamermusicus, volgden elkaar wereldwijd op. Hij had een opmerkelijk muzikaal partnerschap met de Roemeense pianiste Clara Haskil, met wie hij toonaangevende versies van sonates van Mozart en Beethoven opnam.
Na zijn dood werd het fonds Arthur Grumiaux samengebracht door de gelijknamige Stichting, die het later schonk aan de Koning Boudewijnstichting. Dit uitzonderlijk geheel omvat briefwisseling, handgeschreven en gedrukte muzikale partituren met annotaties, concertprogramma’s, boeken, contracten en geluidsarchieven. De briefwisseling van Grumiaux is een waardevolle bron van informatie over zijn leven en zijn persoonlijke en professionele relaties. Zijn geannoteerde partituren en zijn opnames openen nieuwe onderzoeksmogelijkheden.
Samen met de overbrenging van het fonds Arthur Grumiaux naar de afdeling Muziek van de KBR komt er een musicologe die een jaar zal helpen bij het klasseren, inventariseren en analyseren van het persoonlijk archief van de violist. Zo krijgt dit niet alleen meer bekendheid bij musici en musicologen, maar ook bij een breed publiek. Door de studie van het fonds kan de muzikale en musicologische expertise over Arthur Grumiaux ontwikkeld worden, want hoewel hij een iconische vertolker van de 20ste eeuw was, werd hij tot op vandaag niet grondig bestudeerd.