Drie parels uit onze collectie in Chantilly

21 oktober 2024

Drie werken uit de collectie van de Koning Boudewijnstichting zijn van 19 oktober 2024 tot 16 februari 2025 te zien in het Kasteel van Chantilly: een koninklijke snuifdoos, een aquarel en het zilveren sierstel van Peter Paul Rubens. De twee eerste werken zijn tentoongesteld in het Musée Condé in de tentoonstelling ‘Louise d’Orléans, première reine des Belges. Un destin romantique’ (Louise d'Orléans, Eerste Koningin der Belgen. Een romantische bestemming). Het zilverwerk vervoegt tijdelijk de permanente presentatie van het museum.

Een snuifdoos met het monogram van koning Louis-Philippe

De Koning Boudewijnstichting leent een prachtige snuifdoos uit van de meester-edelsmid François Château met het gekroonde monogram van koning Louis-Philippe. Die werd geschonken als diplomatiek geschenk ter gelegenheid van het huwelijk van Leopold I met Louise-Marie d'Orléans. De snuifdoos is afkomstig van de collectie van Robert Merveille, die in 2012 zijn verzameling van 41 snuifdozen aan de Stichting schonk.

Louise van Orléans

De Stichting leent ook een aquarel uit van Franz Xaver Winterhalter, waarop de drie kinderen van Louise-Marie en Leopold I staan afgebeeld. De tentoonstelling zet de vergeten koningin Louise d'Orléans in het voetlicht. Wat was haar artistieke en politieke bijdrage? Wat was haar persoonlijkheid, haar smaak? Welke rol speelde ze in de betrekkingen tussen Frankrijk en ons land? De tentoonstelling ‘Louise d’Orléans, première reine des Belges. Un destin romantique’ reist vervolgens naar België, naar het TreM.a - Musée des Arts anciens du Namurois (van 14 maart tot 16 juni 2025).

Schaal en kan van Peter Paul Rubens

Deze twee stukken behoorden ooit toe aan Peter Paul Rubens en zijn bijna 400 jaar in het bezit gebleven van zijn nakomelingen. Dankzij de vrijgevigheid van twee mecenassen maakt het nu deel uit van ons openbaar erfgoed. Ridder en Mevrouw Bauchau kochten het zilveren sierstel aan op een veiling in Monaco om het aan de Koning Boudewijnstichting te schenken. Dit monumentale ensemble heeft normaal gezien zijn plaats in het Rubenshuis in Antwerpen. Tijdens de tijdelijke sluiting van het Rubenshuis (renovatiewerkzaamheden) is dit meesterwerk uitzonderlijk te zien in het Château de Chantilly in Frankrijk.

Praktische informatie:
Louise d’Orléans, première reine des Belges. Un destin romantique
Musée Condé - Kasteel van Chantilly
Rue du Connétable
F - 60500 Chantilly
Van 19 oktober 2024 tot 16 februari 2025