(Her)ontdek deze zomer, in het Museum of thuis, de schitterende art-decokelk die aan Monseigneur Jean Jadot toebehoorde.
Deze opmerkelijke kelk, vergezeld van een pateen en een lepeltje, werd in 1931 ontworpen door de benedictijner monnik Dom Martin in opdracht van Monseigneur Jean Jadot, aartsbisschop en doctor in de wijsbegeerte aan de Katholieke Universiteit Leuven. Dom Martin vertrouwde de uitvoering ervan toe aan de befaamde Brusselse firma Wolfers Frères. De kelk is gemaakt van zilver, verguld zilver en tijgeroog, een exotisch mineraal dat hier een ongebruikelijke toepassing krijgt in een stuk liturgisch zilverwerk – het is trouwens het enige werk van Dom Martin dat met een dergelijke steen is versierd.
Aartsbisschop Jean Jadot heeft deze kelk nooit van de hand gedaan, en ze vergezelde hem op al zijn reizen. In 2013 besliste zijn familie ze aan de Koning Boudewijnstichting te schenken om ze voor iedereen toegankelijk te maken.
Dankzij verscheidene initiatieven kunt u dit uitzonderlijke werk herontdekken:
Tentoonstelling “Alles voor de vorm”
De tentoonstelling “Alles voor de vorm” van het M-Museum Leuven confronteert deze moderne kelk met zestiende-eeuws zilverwerk uit de eigen museumcollectie. Tot 30 mei 2021 kan het publiek hier de band tussen de functie van het voorwerp, zijn geometrische vorm en de edele materialen waarin het is uitgevoerd komen ontdekken.
Art Talks at Home
Afgelopen 29 mei was Ko Goubert, collectieregistrator van het M-Museum Leuven, te gast op onze Instagramaccount (@belgianheritage) om in het kader van onze reeks “Art Talks at Home” nieuw licht te werpen op de kelk van Monseigneur Jean Jadot.
Ontdek zijn presentatie:
Blog “Museum dicht, Collectie open”
Om de collecties van de Vlaamse musea tijdens de crisis toch voor het grote publiek toegankelijk te maken, heeft de vzw Vlaamse Kunstcollecties de blog “Museum dicht, Collectie open” opgestart. Onze prachtige kelk is er voorgesteld als “kunstwerk van de dag”.