Zes tekeningen van Ludovicus Willemsens, afkomstig uit de collectie Van Herck van de Koning Boudewijnstichting, worden tentoongesteld in het Diozesanmuseum van Paderborn. De Antwerpse beeldhouwer was een van de vectoren waarlangs de uitstraling van de Vlaamse barokkunst in Noord-Duitsland verliep.
Het was onder meer dankzij de Antwerpse beeldhouwer Ludovicus Willemsens dat deze nieuwe, door Peter Paul Rubens ontwikkelde expressievorm zijn intrede deed in Westfalen. Willemsens werkte mee aan de grote renovatiecampagne van de dom van Paderborn tijdens de eerste helft van de zeventiende eeuw. Dit zou het eerste religieuze gebouw in Noord-Europa worden dat aan een radicale modernisering werd onderworpen door kunstenaars afkomstig uit de stad Antwerpen, een van de bloeiendste en innovatiefste kunstencentra van die tijd. De binneninrichting, met haar monumentale beeldhouwwerken en schilderijen met bewogen composities, bracht een revolutie teweeg in de visie op de architectuur in Noord-Duitsland en mondde uit in een totaal nieuwe ruimtelijke beleving die daarna in de rest van het land werd verspreid.
Daar de barokelementen van de dom tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn verdwenen, heeft het Diozesanmuseum van Paderborn zes voorbereidende tekeningen uit de collectie Van Herck geselecteerd om het materiële karakter, de dynamiek en de expressiviteit die het oeuvre van Ludovicus Willemsens kenmerken te illustreren. We herkennen hier volop invloed van Rubens. Zijn compacte figuren, gehouwen uit één blok en gehuld in een gewaad dat sommige delen van het lichaam verhult, werden nadien aangepast tot beeldhouwwerken om verscheidene kerken in Brussel en Antwerpen te versieren. Ook die kunstwerken illustreren de tendensen in de barokke religieuze beeldhouwkunst van de zeventiende eeuw.
Te ontdekken tot 25 oktober 2020.
Praktisch:
Peter Paul Rubens und der Barock im Norden
Diozesanmuseum Paderborn
Markt 17
33098 Paderborn
Duitsland
van 25 juli tot 25 oktober 2020