Heilige Mattheus

Anoniem
1688

In 2009 kocht het Fonds Pierre-François Tilmon dit beeld van de heilige Mattheus. Het werd in 1688 gesneden voor het ambacht van de Naamse houtbewerkers.

Mattheus, een tollenaar uit Kafarnaüm die door Jezus als een van zijn apostelen werd aangeduid, was de auteur van een van de vier evangeliën van het Nieuwe Testament.

Volgens de hagiografische bronnen werd Mattheus met een bijlslag gedood. Daarom werd hij als schutspatroon gekozen door de corporatie van de Naamse houtbewerkers, die de ‘kistenmakers, kuipers, beeldsnijders en houtdraaiers’ groepeerde. De dissel die de evangelist vasthoudt, is inderdaad een soort bijl waarvan het blad dwars op de steel zit en waarmee schrijnwerkers, timmerlieden en kuipers het ruwe hout behakken.

De evangelist is staand afgebeeld met een aureool boven het hoofd en een opengeslagen Bijbel in zijn linkerhand. Op de zilveren dissel in zijn andere hand is het jaartal 1688 gestempeld. Vier kleine voorstellingen van de heilige, eveneens van zilver, sieren de hoeken van de sokkel. Ook de sokkel zelf is interessant omdat hij vier voorstellingen in ondiep reliëf bevat die het werk van de draaier, de kistenmaker, de beeldsnijder en de kuiper illustreren.

Het Naamse ambacht van de houtbewerkers was zeer machtig. In het Musée provincial des Arts anciens du Namurois bevindt zich een belangrijke collectie historisch erfgoed van de Naamse ambachten en corporaties, waaronder verscheidene zilveren gildenkettingen die bij belangrijke gelegenheden werden gedragen. De fraaie 1509 gedateerde ketting van de houtbewerkers is overigens de oudste van de verzameling. Het Mattheusbeeld is dus een mooie aanwinst die het museum in staat stelt het het thema van de corporaties in de gelijknamige zaal verder uit te diepen.

Lees meer hierover in:

J. TOUSSAINT (red.), Corporations des métiers à Namur au XVIIIe siècle (Monographies du Musée provincial des Arts anciens du Namurois – Trésor d’Oignies [TreM.a], 14), Namen 1998.
J. TOUSSAINT, Corporations des métiers à Namur (Guide du visiteur du Musée provincial des Arts anciens du Namurois – Trésor d’Oignies [TreM.a], 1), Namen 2000.
A. CARLIER, De l’apprenti au maître ... Explique-moi les métiers (Cahier pédagogique du Musée provincial des Arts anciens du Namurois – Trésor d’Oignies [TreM.a], 3), Namen 2009.

Meer info over het Fonds Pierre François Tilmon

Type: 
Sculptuur
Material / technique: 
Gepolychromeerd eikenhout en zilver
Dimensions: 
hoogte: 133 cm
Type of acquisition: 
Aankoop Fonds Pierre-François Tilmon
Year of acquisition: 
2009
Depository institution: 
Musée provincial des Arts anciens du Namurois – Trésor d’Oignies (TreM.a), Namen