In 2022 schonk Renate Luck - von der Ohe de Koning Boudewijnstichting een grote collectie oude kunst die ze samen met wijlen haar echtgenoot had verzameld. Een van de topstukken is een uniek bloemstilleven van Judith Leyster (17e eeuw).
Een unieke collectie oude kunst
Deze grote collectie bevat bijna 250 stukken uit de 16e tot 19e eeuw met een hoge artistieke waarde. Een bijzonder schilderij van Judith Leyster (17e eeuw), het pronkstuk van de collectie, werd aan het Snijders&Rockoxhuis in Antwerpen toevertrouwd. Judith Leyster is een van de bekendste vrouwelijke kunstschilders uit de 17e eeuw. Ze kreeg alom erkenning van haar collega’s en werd op 22-jarige leeftijd een van de twee vrouwelijke leden van de prestigieuze Sint-Lucasgilde in Haarlem. Hoewel ze dus tot de top van de – mannelijke – kunstschilderswereld behoorde, raakte ze na haar dood al snel in de vergetelheid. Vanaf de 19e eeuw werd ze evenwel herontdekt. Werk van haar is te vinden in verschillende grote internationale musea. Bij de schilderijen uit de romantiek (19e eeuw) nemen kunstenaars van de Vlaamse, Nederlandse en Duitse scholen een belangrijke plaats in. Daarnaast bevat de collectie tientallen opmerkelijke meubelstukken en sculpturen, Delfts blauw en Franse en Vlaamse edelsmeedkunst uit de 17e en 18e eeuw.
Een bloemlezing van kunststromingen
De collectie schilderijen (ongeveer 70 stukken) is bijzonder waardevol omdat ze een uniek overzicht biedt van de romantische, impressionistische en realistische landschapsschilderkunst. Twaalf schilderijen zijn voor lange tijd in bewaring gegeven aan het Suermondt-Ludwig-Museum in Aken en zijn daar te bewonderen in een zaal die speciaal aan deze verzameling gewijd werd. Werken van kunstenaars uit de prestigieuze academies van Antwerpen en Brussel hangen er naast die van de Düsseldorf School en de Haagse School. Zo zie je goed de gelijkenissen tussen de grote kunststromingen uit de 19e eeuw, de onderlinge invloeden en ook de rol van Belgische kunstenaars in de ontwikkeling van de landschapsschilderkunst. Een ander deel van de schilderijen wordt bewaard in Huis Janssens in Sint-Niklaas. Nog andere werken vervoegden het B.C. Koekkoek-Huis in Kleef (Duitsland), de voormalige woning van de bekende Nederlandse landschapsschilder.
35 jaar gemeenschappelijke passie voor kunst
Hanns en Renate Luck - von der Ohe zijn allebei geboren in een familie van kunstkenners en -verzamelaars. Het echtpaar deelde 35 jaar een passie voor oude kunst uit onze streken. Ze waren actief op de kunstmarkt en hielden de werken die hen het meest ontroerden voor zichzelf. Ze richtten binnen de Koning Boudewijnstichting het Fonds Hanns en Renate Luck - von der Ohe op om hun collectie te bestendigen en voor iedereen toegankelijk te maken. Het is ook hun wens om de kennis over oude kunst onder een groot publiek te verspreiden. Zo worden ook het begrip en de valorisatie van het erfgoed van onze streken versterkt.