Maria Luise Fill en Robert Trevisiol, die beiden een hartstochtelijke belangstelling voor stoffen koesteren, brachten met veel smaak en deskundigheid dit ensemble van meer dan 200 stukken koptisch textiel bijeen. Ze stelden zo, in de loop van 25 jaar, een buitengewone collectie samen.
De collectie bestaat uit Egyptische textielfragmenten, voornamelijk uit de 2de tot de 10de eeuw, van kledingstukken en interieurstoffen: tunica’s, kussens, bedspreien, gordijnen en tafellakens. De stuks – 220 in totaal - getuigen van een enorme verscheidenheid aan technieken en stijlen, een schitterende en uitzonderlijke kleurenpracht en zeer verfijnde weefsels gedecoreerd met prachtige motieven en figuren in legwerk.
Sterk aanwezig zijn de bekende purper-weefsels uit de Romeinse periode. De decoratie van de weefsels is vaak complex; zij wemelen van de details en verwonderen door hun subtiele kleurenpracht. Het iconografische repertoire is bijzonder rijk en gevarieerd; de verschillende soorten versiering worden met elkaar vermengd in meestal vrij symmetrische composities.
Om hun collectie koptisch textiel veilig te stellen en voor iedereen toegankelijk te maken, beslisten de verzamelaars om ze aan de Koning Boudewijnstichting te schenken. De verzameling is nu ondergebracht in het Koninklijk museum van Mariemont. Daar wordt om de 6 maanden een andere selectie werken uit de collectie gepresenteerd. Zo zal tegen 2019 de volledige collectie aan bod gekomen zijn. De verzameling wordt ook, onder leiding van een team van internationale experts, wetenschappelijk bestudeerd. Het resultaat daarvan werd uitgegeven worden in de vorm van een catalogue raisonné. Ter gelegenheid van de schenking en de presentatie in Mariemont, heeft de Stichting ook een geïllustreerde publicatie uitgebracht over deze bijzondere collectie.