Atelier-huis Rassenfosse en collectie

De Luikse schilder en graveur Armand Rassenfosse (1862–1934) is een van die vooraanstaande figuren die zijn stempel heeft gedrukt op zijn tijd. Samen met Félicien Rops ontwikkelde hij een vernis mou-techniek, de zogenaamde ‘Ropsenfosse’, die een vernieuwende bijdrage leverde aan de prentkunst.

Prentkunst

Rassenfosse was één van de leidende Luikse kunstenaars van zijn tijd. Hij werkte nauw samen met drukkerij Benard en liet een indrukwekkend aantal affiches na. Zijn belangrijkste opdracht was het illustreren van Les Fleurs du mal van Baudelaire. Op het einde van zijn carrière begon hij ook te schilderen. Telkens bracht Rassenfosse de vrouw in haar intimiteit in beeld, alsook de verschillende aspecten van het sociale leven.

Luiks artistiek milieu

Zijn atelier en woonhuis aan de Rue Saint-Gilles nr. 366 in Luik werd in 1899 gebouwd door een andere bekende Luikenaar, zijn vriend en architect Paul Jaspar (1859–1945). Voor zijn meubelen deed hij beroep op zijn vriend Gustave Serrurier-Bovy (1858-1910) die speciaal voor hem een aantal meubelen ontwierp. Het atelier en het woongedeelte waren duidelijk van elkaar gescheiden. Rassenfosse woonde er met zijn gezin en werkte er 35 jaar. Men kan zich makkelijk inbeelden dat dit huis op het einde van de 19de eeuw een bruisende plaats was, waar het artistieke milieu graag samenkwam en van gedachten uitwisselde. Typisch aan het gebouw is de combinatie van de traditionele Maaslandse architectuur met moderne elementen. Het is het oudste en meest overtuigende overblijfsel van de Luikse regionale school, die haar hoogtepunt beleefde tijdens de heropbouw na de Eerste Wereldoorlog.

Beschermd monument

Claire de Rassenfosse, kleindochter van de kunstenaar, legateerde zowel het atelier-huis als zijn inhoud aan de Koning Boudewijnstichting. Het ensemble werd op 20 februari 2009 toegevoegd aan de lijst van beschermde monumenten. Ook een 100tal werken – schilderijen, tekeningen, gravures, affiches,… – maken deel uit van de collectie, waaronder enkele emblematische stukken van de kunstenaar. Meer info over het Fonds Rassenfosse

Publicatie 'Rassenfosse of de schoonheid van het boek'