Dit 11-delige dagboek van gravin Jean d’Oultremont werd aangekocht door het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting. Het geheel telt meer dan 4000 pagina’s en geeft een belangrijke historische inkijk in het België van de bezettingsjaren. De volledige reeks wordt bewaard in het In Flanders Fields Museum in Ieper.
Nauw verbonden met de gravin
Deze unieke 11-delige reeks telt meer dan 4000 handgeschreven pagina’s van gravin d’Oultremont. De oorspronkelijk losse vellen papier zaten in een map, want de meeste pagina’s zijn geperforeerd. Na de oorlog werden de pagina’s ingebonden met een halflederen boekband met vergulde datumstempel, zodat het waardevolle manuscript beter kon worden bewaard. Het dagboek bevat allerlei foto’s, brieven van familie en krantenknipsels. Het geeft een belangrijke historische inkijk in het België van de bezettingsjaren.
Een bijzondere getuigenis van de Eerste Wereldoorlog
Het dagboek loopt van 22 juli 1914 tot en met 24 november 1918. De gravin schrijft, in het Frans, over het dagelijkse leven in Brussel tijdens de Eerste Wereldoorlog en over de situatie aan het front. Het toont ons bovenal de visie van een vrouw die tot de hoge Belgische aristocratie behoorde. De gravin werd in 1859 geboren als prinses Renée de Merode. In 1881 huwde ze met graaf en grootmaarschalk Jean d’Oultremont, die tijdens de oorlog naar het kamp in Holzminden werd gedeporteerd. In 1917, kort na zijn terugkeer, overleed hij. In 1914 sloot de gravin zich aan bij het Rode Kruis. Ze wijdde zich vanaf dan aan liefdadigheidswerk, vooral voor gewonde kinderen en hulpbehoevenden. Ze voerde verschillende missies uit en bezocht onder meer de Belgische kampen in Zeist en Amersfoort. Het document heeft door de vele beschrijvingen een reële historische waarde. Sorgeloos en Veirman wijdden er daarom in 1991 al een tweedelig artikel aan in het ‘Belgisch Militair Tijdschrift’. Veirman kocht het volumineuze dagboek in de jaren 80 op de openbare verkoop van een deel van het erfgoed van de familie d’Oultremont.
In Flanders Fields Museum in Ieper
Het Erfgoedfonds kocht het dagboek aan en gaf het in bewaring aan het In Flanders Fields Museum in Ieper. Het museum gaat het dagboek digitaliseren en op de website van het museum plaatsen, zodat de mensen het massaal kunnen inkijken.
Voor het grote publiek
De Koning Boudewijnstichting zet zich in voor het behoud en de bescherming van het Belgische erfgoed. De stichting koopt kunstwerken, objecten en historische documenten, valoriseert ze, maakt ze publiek toegankelijk. Haar collectie is verspreid over meer dan 90 musea en openbare instanties.